Lastenhuoneen remontti: ideoita viihtyisään ja käytännölliseen lastenhuoneeseen

8.7.2020

Työhuone muuttumassa lastenhuoneeksi perheenlisäyksen myötä? Kaipaako huoneen pieni asukas piristystä huoneensa ilmeeseen – tai vanhemmat käytännöllisempiä ratkaisuja? Kenties pohdit, miten lastenhuoneesta saisi tehtyä mieleisen sekä lapselle että myöhemmin myös aikuisille?

Lastenhuoneen remonttimahdollisuudet ovat yhtä rajattomat kuin sen asukkaan mielikuvitus. Voit heittäytyä täysin villiksi ja leikkiä ihastuttavilla väreillä ja kuvioilla – tai suunnitella seesteisen ja rauhallisen tilan, joka miellyttää niin nykyisen pienen asukkaansa kuin tulevaisuudessa myös isomman lapsen, vanhempien tai vieraiden silmää.

Anna lapsen osallistua remontin suunnitteluun

Lastenhuone on lapselle paikka leikkiä, oppia ja luoda – mutta myös rahoittua ja levätä. Huoneen tulisi olla lapselle turvallinen ja viihtyisä. Siksi lapsi kannattaa aina ottaa mukaan lastenhuoneen remontin suunnitteluun.

Jos olet valmis leikittelemään erikoisemmillakin ratkaisuilla, voit antaa lapselle enemmän vapautta suunnitteluun. Voit esimerkiksi pyytää lasta piirtämään unelmiensa huoneen ja poimia piirroksesta toteuttamiskelpoiset ideat.

 

Voit myös kysyä lapselta, mikä on hänelle kaikkein tärkein asia huoneessa ja mieluisin värimaailma – ja pyrkiä toteuttamaan nämä asiat saaden kuitenkin vapauden suunnitella huoneen siten, että se palvelee myös muissa tarpeissa tulevaisuudessa.

Leikkihuone vai rauhoittumispaikka?

Lastenhuoneen remontti-ideoita löytyy verkosta lukemattomia. Kun silmien eteen tarjotaan lukemattomia, toinen toistaan ihanampia ja uniikimpia ratkaisuja, voi lastenhuoneen remontin suunnittelussa helposti kadottaa punaisen langan ja unohtaa sen tärkeimmän asian: millaisiin tarpeisiin lastenhuoneen tulee vastata.

Nukkuuko lapsi lastenhuoneessa vai onko huone varattu puhtaasti leikkitilaksi? Jos lapsen tulee illan tullen myös rauhoittua huoneeseensa, tulee siihen olla tilaa. Mukavan ja mieluisan sängyn lisäksi huoneeseen kannattaa tällöin varata myös esimerkiksi lukunurkkaus, jossa voidaan rauhoittua yöpuulle esimerkiksi iltasadun merkeissä.

Jos huone on varattu leikkitilaksi, tarjoaa tila monipuolisia mahdollisuuksia. Nauttiiko lapsi ennemmin liikkumisesta vai taiteilusta? Lastenhuoneeseen voidaan asentaa esimerkiksi puolapuut tai renkaat sekä pehmeä kokolattiamatto, jolla lapsen on turvallista temppuilla. Pienelle taiteilijalle puolestaan pöytä askartelulle ja piirtämiselle on tärkeä.

Oli lastenhuoneella millaisia käyttötarkoituksia tahansa, yksi asia kannattaa aina ottaa huomioon: tyhjä leikkitila lattialla, joka jättää tilaa lapsen luovuudelle ja omille leikeille. Leikkitila voi olla täysin neutraali tai siihen voi sijoittaa esimerkiksi hauskasti kuvioidun maton.

Lapsen kasvaessa tarpeet muuttuvat

Lapset kasvavat nopeasti ja päiväkoti-ikäisellä on huoneelle täysin erilaiset tarpeet kuin koululaisella – tai etenkin teini-ikäisellä. Voi olla, että lastenhuonetta joudutaan ajan kuluessa remontoimaan tai kalustamaan uudestaan, mutta fiksuilla valinnoilla säästyt tulevaisuudessa pienemmällä työmäärällä.

Tyhjän leikkitilan lisäksi jokaiseen lastenhuoneeseen kannattaa hankkia työpöytä. Pienelle lapselle pöydällä on hyvää tilaa askarrella, koululaiselle se on puolestaan rauhallinen paikka tehdä läksyjä. Laadukas pöytä, jonka korkeutta pystyy säätämään, voi palvella jopa vuosikymmenten ajan.

Säädettävät ja monitoimintoiset kalusteet ovat muutenkin usein fiksu ratkaisu. Esimerkiksi lasten sänkyjä on saatavilla pituudensäätöominaisuudella – näin lapselle ei tarvitse jatkuvasti olla ostamassa uutta sänkyä. Parvisänky puolestaan jättää tilaa monipuolisille ratkaisuille: parvisängyn alla on tilaa leikkiä tai teini-ikäisenä istuskella pienellä sohvalla kavereiden kanssa.

Lastenhuoneessa tarvitaan aina myös säilytyskalusteita. Kun säilytyskalusteet ovat helposti myös lapsen käytettävissä, lelut löytävät todennäköisemmin tiensä niihin leikkien päättyessä. Lelujen säilytykseen toimiva ratkaisu on esimerkiksi erilaiset avoimet korit, joista lapsen on helppo ottaa leluja – ja laittaa ne myös sinne takaisin. Ajattomia kalusteita ovat myös lipastot ja hyllyt. Muistathan kuitenkin aina kiinnittää suuret ja painavat kalusteet seinään, jotta ne eivät vahingossa kaadu pienen kiipeilijän päälle!

Millainen lastenhuone teille sopisi?

Jos mahdollisuuksien kirjo häkellyttää tai et ole ihan varma, mitkä olisivat juuri teille parhaat lastenhuoneen ratkaisut – tai visiosi on selkeä, mutta kaipaat apua sen toteutuksessa – älä epäröi ottaa yhteyttä.

Autamme sinua mielellämme suunnittelemaan juuri teille täydellisen ja lapsen toiveiden mukaisen lastenhuoneen. Voimme myös toteuttaa lastenhuoneen remontin tarkasti suunnitelmiesi mukaan, jotta lopputulos on varmasti kaunis, laadukas ja kestävä.

Ota yhteyttä