Talon tai mökin maalaus – muistilista ulkomaalauksen suunnitteluun

11.3.2024

Kevätauringon paistaessa ja lumikinosten hiljalleen sulaessa monen katse kääntyy talon tai kesämökin maalipintaan. Olisiko tulevana kesänä aika tehdä huoltomaalaus vai kaipaisiko talo tai mökki kokonaan uutta sävyä?

Haastattelimme yhtä kokeneista maalareistamme ja selvitimme, mitä talon tai mökin maalauksen suunnittelussa tulisi ottaa huomioon.

Milloin on aika maalata talo?

Hyvä nyrkkisääntö on, että julkisivu tulisi huoltomaalata 15–20 vuoden välein. Maalausväliin ja –tarpeeseen vaikuttavat kuitenkin muun muassa ulkoverhouksen materiaali sekä tehdyt huoltotoimenpiteet. Julkisivu olisikin syytä huoltopestä vähintään 5 vuoden välein, sillä mikrobit, ilmansaasteet ja säävaihtelut syövät maalipintaa. Keloutuneelle pyöröhirrelle riittääkin ainoastaan säännöllinen huoltopesu, ellei toiveissa ole sävyttää hirsimökille uutta ilmettä.

Jos et ole varma, kuinka pitkä aika edellisestä maalauskerrasta on, silmin havaittavia merkkejä maalaustarpeesta ovat etenkin eteläpuolen julkisivun maalipinnan haalistuminen sekä maalipinnan hilseily, joka kertoo usein puutteellisista pohjatöistä.

Milloin on paras aika ulkomaalaukselle?

Jotta ulkomaalauksen lopputulos on siisti ja kestävä, tulisi ulkolämpötilan pysyä ympäri vuorokauden yli +5 asteen sekä suhteellisen ilmankosteuden olla alle 80 %. Suomessa tämä tarkoittaa sitä, että tyypillisesti paras aika maalata talo on toukokuusta syyskuuhun. Vuodet eivät kuitenkaan ole veljiä keskenään, joten toisinaan ulkomaalaus voidaan tehdä jo aiemmin keväällä tai myöhemmin syksyllä.

Optimaalinen maalausajankohta riippuu myös paljon käytettävästä maalista, sillä maaleissakin on eroja. Maalausajankohdan suunnittelussa kannattaakin luottaa aina ensisijaisesti maalinvalmistajan ohjeisiin.

Jos ilmankosteus on liian korkea, maali ei kuivu tasaisesti eikä riittävän nopeasti, mikä voi vaikuttaa lopputuloksen laatuun. Mikäli sääennuste siis lupaa viikkoja jatkuvaa sadetta, ei maalausta kannata mahdollisista sääsuojauksista huolimatta silloin toteuttaa. Sateisen jakson jälkeen on myös hyvä odottaa pari päivää ilmankosteuden vähentymistä.

Talon maalausta talvella ei suositella siksi, että vaikkakin pakkasella ilmankosteus on alhainen, kerääntyy julkisivuihin todennäköisesti kuitenkin kuuraa. Kuuran päälle maalatessa kuura suljetaan maalin alle, ja kun aurinko alkaa jälleen lämmittää seinää, kuura sulaa maalin alle ja saattaa irrottaa maalin. Lisäksi kaikkien tarvittavia pohjatöitä, kuten homepesua, ei pystytä laadukkaasti toteuttamaan pakkasella, mikä heikentää maalipinnan kestävyyttä.

Miten talon tai mökin maalaus etenee?

Talon tai mökin maalaus aloitetaan aina pesemällä julkisivu. Huolellinen pesu varmistaa, että uusi maalikerros saa hyvän tarttumapinnan ja kestää pidempään. Samassa yhteydessä tarkastetaan mahdolliset vauriot ja tarvittaessa vauriot korjataan esimerkiksi yksittäisten lautojen vaihdolla tai paikkauksella.

Jos vanha maalipinta on hilseillyt, pinta tasoitetaan poistamalla vanha, epätasainen maalipinta mekaanisesti. Mikäli tämän seurauksena esiin tulee paljasta, käsittelemätöntä pintaa, nämä kohdat pohjamaalataan. Täysin uuden ulkoverhouksen maalaus aloitetaan aina pohjamaalauksella.

Tämän jälkeen aloitetaan varsinainen maalaustyö. Tyypillisesti taloon maalataan 1-2 maalikerrosta, riippuen vanhan maalipinnan kunnosta ja aiemmin tehtyjen pohjatöiden laadusta.

Ulkoverhouksen korjaustarpeiden, tarvittavien maalikerrosten ja maalin määrä aiheuttaa monelle ulkomaalausta suunnittelevalle päänvaivaa. Fiksuinta onkin pyytää ammattitaitoinen maalausliike paikalle arvioimaan talosi tai mökkisi maalaustarpeet ja auttamaan maalaustyön suunnittelussa.

Kauanko talon tai mökin maalaus kestää?

Maalausprojektin kesto riippuu ennen kaikkea maalattavan kohteen koosta. Esimerkiksi 200–250 neliön omakotitalon maalaustyö kestää tyypillisesti 1–2 viikkoa.

Uusi maalipinta on pölykuiva jo tunnissa. Täydellinen lujuus saavutetaan maalinvalmistajasta riippuen 24–36 tunnissa.

Jos sadekuuro yllättää kesken maalausprojektin, ei kannata hätääntyä. Julkisivun pesua voidaan mainiosti toteuttaa myös sadesäällä ja pienen kuuron yllättäessä voidaan maalata esimerkiksi räystäiden alapintoja tai katetun terassin osia, kunhan ilmankosteus ei kohoa liian korkeaksi.

Paljonko talon tai mökin maalaus maksaa?

Käyttäisitkö mieluummin kesälomasi johonkin muuhun, kuin talon tai mökin maalaukseen? Ymmärrämme täysin.

Maalausliikkeen toteuttaman talon tai mökin maalauksen hinta riippuu maalattavan kohteen neliömäärästä, maalikerrosten määrästä sekä ulkoverhouksen korjaustarpeista. Siksi tarkkaa hintaa on haastava antaa näkemättä kohdetta.

Me Maalausliike Vainiomäellä teemme kartoituskäynnin aina täysin ilmaiseksi. Kartoituskäynnin jälkeen saat arvokasta tietoa kohteesi maalaustarpeista sekä realistisen tarjouksen maalaustyön ulkoistamisesta meidän huoleksemme.

Talon tai mökin maalaus kannattaa jättää ammattilaisen huoleksi

Vaikka talon tai mökin maalaus ei välttämättä tunnu kovin haastavalta puuhalta ja rahan säästäminen tekemällä itse houkuttelee, suosittelemme jättämään maalausprojektin ammattilaisen huoleksi. Anna kun kerromme miksi.

Jos edellisellä maalauskerralla käytetyistä aineista ja maaleista ei ole tietoa, voivat vääränlaiset maalivalinnat heikentää maalipinnan laatua ja kestävyyttä. Ammattilainen osaa analysoida vanhan maalipinnan ja valita oikeat aineet, joilla varmistetaan yhteensopivuus ja pitkäikäinen lopputulos. Ammattilainen pystyy arvioimaan myös tarvittavan maalimäärän kerralla nappiin, jolloin ei synny hukkaostoja ja bensaakin säästyy, kun maalikauppaan ei tarvitse tehdä useampaa vierailua.

Lisäksi, itse tehdyn ja ulkoistetun maalaustyön hintaero ei lopulta ole välttämättä niin suuri, kuin kuvittelet. Huolelliset ja oikeanlaiset pohjatyöt määrittävät lopulta maalipinnan kestävyyden ja huoltovälin. Mikäli näitä ei tehdä oikeilla aineilla tai oikealla tavalla, lyhenee maalipinnan huoltoväli. Pitkässä juoksussa itse tehty maalaustyö voikin siis tulla kalliimmaksi, kun maalipinnan käyttöikä jää lyhyemmäksi.

Muista myös laskea omalle ajallesi arvo sekä pohtia, kuinka suuren osan kesästäsi haluat katsella maalaustyömaata. Ammattitaitoinen maalaustiimi maalaa talosi tai mökkisi ripeästi ja vieläpä siivoaa työmaan sotkut lähtiessään. Kirsikkana kakun päällä, sinä saat nostaa jalat kohti kattoa muiden huhkiessa.

Joten mitäpä jos nakkaisit meitä viestillä, niin tulemme käymään ja annamme sinulle tarjouksen talosi tai mökkisi maalauksesta!

Ota yhteyttä Lue lisää ulkomaalauksista