maalaus ideoita kotiin

Maalausideoita kotiin: näin valitset täydelliset sävyt ja piristät kotisi ilmettä

Sisämaalauksessa mahdollisuudet ovat rajattomat: markkinoilta löytyy loputon valikoima eri sävyjä ja tehostemaaleja, joiden avulla luot uniikin ilmeen kotiisi.

Kaipaako kotisi ilme piristystä? Onko uuden kodin tai tietyn huoneen remontti edessä? Entä tiedätkö, miten eri värit sisustuksessa vaikuttavat mieleesi?

Loputtomat vaihtoehdot ja toinen toistaan upeammat maalausideat saattavat saada pään pyörälle, eikä valinnan tekeminen ole välttämättä kovin helppoa. Jatka lukemista, niin annamme sinulle vinkkejä ja ideoita maalaukseen – aina sopivien sävyjen valinnasta näyttäviin ja jopa käytännöllisiin maalausratkaisuihin!

Värillä on väliä

Useiden tutkimusten perusteella värit vaikuttavat merkittävästi mieleemme. Ei siis ole yhdentekevää, millaiset sävyt valitset mihinkin huoneeseen.

Suosituimmat sisäseinien sävyt ovat valkoisen, ruskean ja harmaan sävyt. Tämä ei suinkaan ole sattumaa: ruskean, beigen ja harmaan sävyt ovat rauhallisia, harmonisia ja tasapainoisia. Ne luovat kodikasta, turvallista ja seesteistä tunnelmaa. Siksi ne ovat hyviä perusvärejä, joita käytetään tehostevärien ja tapettien parina rauhoittamaan tilaa.

Valkoinen puolestaan tekee tilasta avaran ja valoisan, minkä vuoksi se on hyvä valinta erityisesti pienempiin koteihin. Valkoinen symboloi myös puhtautta ja hienostuneisuutta. Erittäin puhdas valkoinen saattaa kuitenkin runsaissa määrin väsyttää silmiä, miksi kodissa kannattaa suosia hieman pehmeämpiä ja luonnollisempia valkoisen sävyjä sekä tasapainottaa valkoista muiden värien avulla.

Viime aikoina suosittuja sävyjä – etenkin sisustustekstiileissä – ovat olleet myös murretut vihreän ja sinisen sävyt sekä vaalea roosa. Näitä sävyjä kannattaa kuitenkin rohkeasti harkita myös seiniin!

Vihreä on tutkimuksien mukaan ihmissilmälle kaikkein miellyttävin väri. Se tekee tilasta viihtyisän, turvallisen sekä rauhoittavan – ja saattaa jopa lievittää stressiä. Vihreän sävyt toimivat hyvin siis esimerkiksi olohuoneessa tai ruokailutilassa, jossa rauhoitutaan pitkän päivän jälkeen sekä viihdytään perheen ja ystävien kanssa.

Sininen on myös rauhoittava ja turvallisuuden tunnetta luova väri. Liike-elämässä sinisen sävyjä käytetään usein herättämään luottamusta. Sinisen sävyjen on tutkittu jopa laskevan sydämen sykettä, mutta toisaalta myös parantavan keskittymiskykyä sekä herättävän luovaa ajattelua. Sinisen sävyt ovat siis hyvä valinta makuuhuoneeseen, mutta ne toimivat hyvin myös esimerkiksi työhuoneessa.

Vaalea roosa ja muut vaaleanpunaisen sävyt ovat todettu rauhoittaviksi ja lempeiksi; tutkimusten mukaan ne saattavat lieventää ärtymystä ja vihan tunnetta. Lisäksi vaaleanpunaisen sävyt koetaan usein romanttisina, lempeinä ja lämminhenkisinä. Vaaleanpunainen sopii upeasti yhteen harmaan sävyjen kanssa luoden yhdessä rauhallista ja kodikasta tunnelmaa, mutta toimii hienosti myös yksin esimerkiksi tehosteseinänä oikeastaan missä tahansa tilassa.

Viesti vahvoilla väreillä

Voimakkaita ja kirkkaita värejä saatetaan usein hieman jännittää, mutta aivan suotta. Sisustustyynyjen, taulujen ja koriste-esineiden lisäksi kirkkaat värit tehosteseinässä toimivat näyttävänä katseenvangitsijana ja luovat tilaan uniikkia tunnelmaa.

Violetti on ylellinen väri, jota myös kuninkaalliset ovat aikoinaan runsaasti suosineet. Pastellinen violetti on rauhallinen ja harmoninen sävy, tumma violetti puolestaan tunnelmallinen. Tumma, violetti tehosteseinä on näyttävä valinta esimerkiksi makuuhuoneeseen.

Työhuoneeseen nappivalinta on kirkas keltainen. Keltaisen on todettu kohottavan mielialaa sekä aktivoivan aivotoimintaa. Joidenkin tutkimusten mukaan keltaisessa tilassa ihmiset ovat sosiaalisempia, iloisempia ja luovempia.

Myös oranssi on mielialaa kohottava ja piristävä väri. Lisäksi oranssi luo lämminhenkistä ja kodikasta tunnelmaa, sekä sen on todettu myös parantavan ruokahalua. Oranssi on siis hyvä valinta esimerkiksi keittiöön.

Punainen on vahva väri, joka yhdistetään usein valtaan, voimaan ja intohimoon. Tehosteena se on rohkea ja näyttävä väri, joka kiinnittää varmasti ensimmäisenä huomion. Myös punaisen on todettu nostavan ruokahalua. Runsaasti käytettynä punainen saattaa kuitenkin aiheuttaa myös levottomuuden tunnetta. Käytä punaista siis rohkeasti, mutta harkiten.

Punaisen rinnalla vahvana värinä kulkee myös musta. Musta on moderni, tyylikäs ja ajaton väri, mutta runsaasti käytettynä se saattaa luoda synkän ja kylmän vaikutelman. Punaisen tapaan mustaa kannattaa siis käyttää varoen. Tehosteseinänä musta luo hämyisen rauhallista tunnelmaa ja korostaa tilan muita värejä.

Tehosteseinä vangitsee katseen

Kun tilan värimaailma on valittu, voidaan pohtia, halutaanko ilme pitää seesteisenä ja rauhallisena – vai kaipaako tila piristystä esimerkiksi näyttävän tehosteseinän muodossa.

Kirkas ja voimakas väri riittää jo yksinään katseenvangitsijaksi, mutta mikäli sävymaailma halutaan pitää rauhallisena, voidaan tilaan luoda mielenkiintoinen elementti efekti- ja struktuurimaalien avulla.

Markkinoilta löytyy esimerkiksi aidosta kivirouheesta valmistettuja pinnoitteita, hohtavia metalli- ja helmiäissävyjä sekä karkeapintaisia, betonin kaltaiseksi kuivuvia maaleja, joilla luot mielenkiintoisia efektejä. Maalaus voidaan toteuttaa useilla erilaisilla työstötekniikoilla, jolloin pintaan saadaan luotua myös kohokuviointia.

Entä tiesitkö, että voit yhdistää yhteen seinäpintaan myös kahta eri sävyä? Kahden sävyn yhdistäminen toimii esimerkiksi siten, että pinta maalataan tietyllä pohjasävyllä ja sen päälle tehdään kuviointia toisella sävyllä.

Tavallisillakin maaleilla saat luotua uniikin katseenvangitsijan. Teippausten ja sapluunoiden avulla voit maalata seinään esimerkiksi graafisia kuvioita, kuten viivoja, ympyröitä, kolmioita tai mosaiikkikuviota. Halutessasi voit myös päästää sisäisen taiteilijasi valloilleen ja maalata kuvioita vapaalla kädellä. Lastenhuoneessa ihastuttavat esimerkiksi pilvet, tähdet, linnut ja kasvit.

Ideoita arjen avuksi

Esteettisen näkökulman lisäksi sisämaaleja valitessa voit ottaa huomioon myös tilan käyttötarkoituksen. Esimerkiksi työhuoneessa saatat toisinaan tarvita valkotaulua tai magneettitaulua, liitutaulu on tuttu näky eteisen muistilistana ja lapset kaipaavat huoneisiinsa piirustustilaa. Nämä tarpeet pystyt täyttämään kätevästi myös maalien avulla!

Työhuoneeseen voit esimerkiksi maalata tietyn osion valkotaulumaalilla, johon voit kirjoittaa muistiinpanoja ja pyyhkiä ne helposti pois kostealla liinalla. Magneettimaalin avulla puolestaan voit kiinnittää muistilaput suoraan seinälle. Liitutaulumaalilla saat esimerkiksi keittiön kaapin oveen tai eteisen seinään kätevän paikan kauppalistalle tai muistutuksille. Voit maalata erikoismaaleilla tarpeesi mukaan koko seinän, vain tietyn osion tai vaikkapa kaapin oven.

Harjoitus tekee mestarin

Uskalla rohkeasti leikitellä erilaisilla maaleilla ja kokeilla hullultakin kuulostavia ideoita! Jos vanha maalipinta alkaa joskus kyllästyttämään, sen päälle voi aina maalata uudestaan. Siksi sisämaalaus on loistava keino piristää ja päivittää kotisi ilmettä!

Erikois- ja struktuurimaalit ovat usein hieman haastavia käsitellä ja niiden käyttö vaatii harjoittelua. Kokeile siis erikoismaaleja ja sinua kiinnostavia efektejä ensin esimerkiksi vanhaan oveen tai vanerilevylle.

Jos haluat varmistaa siistin, kestävän ja varmasti toivotun kaltaisen lopputuloksen, pyydä rohkeasti ammattilainen apuun. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään myös sopivien väriyhdistelmien valinnassa sekä tyylikkäiden tehosteiden suunnittelussa.

Tutustu maalauspalveluihimme Ota yhteyttä