Tehosteseinän maalaus: vangitse katseet ja luo toivottua tunnelmaa

9.11.2020

Aikaisemmassa artikkelissamme annoimme vinkkejä sopivien sävyjen valintaan, väreillä leikittelyyn ja viestimiseen sekä erilaisten maalityyppien hyödyntämiseen. Tällä kertaa kerromme tarkemmin, miten luot näyttävän tehosteseinän, joka vangitsee katseen ja luo uniikkia ilmettä kotiisi.

Mikä on tehosteseinä?

Tehosteseinällä tarkoitetaan joko kokonaista tai osittaista seinäpintaa, joka eroaa jollain tavalla huoneen muista seinäpinnoista. Vaikka kodin sävymaailma haluttaisiin pitää rauhallisena, voidaan kodin ilmettä kuitenkin piristää mielenkiintoisella tehosteseinällä. Tehosteseinän maalaus on melko helppo ja vaivaton keino päivittää tilaa trendien mukaan ja sen avulla voidaan vaikuttaa merkittävästi huoneen tunnelmaan ja jopa mittasuhteisiin.

Tehosteseinä ohjaa tehokkaasti katsetta, sillä se on yleensä ensimmäinen asia, joka kiinnittää huomion huoneeseen astuttaessa. Yksinkertaisimmillaan tehosteseinä voi olla esimerkiksi astetta tummemmalla sävyllä maalattu seinä. Tänä päivänä tarjolla on yltä kyllin myös erilaisia erikoismaaleja ja tekniikoita, joilla toteutat näyttävän ja ainutlaatuisen tehosteseinän.

Ideoita tehosteseinän maalaukseen

Katseenvangitsijan saa luotua jo kirkkaan värisellä tai vain pari astetta tummemmalla seinäpinnalla, mutta mikäli jaksat nähdä hieman vaivaa tai haluat luoda uniikin, mielenkiintoisen ilmeen tilaan, suosittelemme rohkeasti leikkimään erilaisilla maaleilla ja maalaustekniikoilla.

Markkinoilla on useita erilaisia struktuuri- ja erikoismaaleja, joilla luot esimerkiksi betonipintaa jäljittelevän tai helmiäishohtoisen tehosteseinän. Aidosta kivirouheesta valmistetulla pinnoitteella luot rouhean tekstuurin, jota tekee mieli ohikulkiessaan hieman hipaista.

Yhdistelemällä erilaisia maaleja ja pinnoitteita ja työstämällä niitä eri tekniikoilla saat luotua mielenkiintoisia kuvioita ja kohoumia, jotka tekevät seinästä eläväpintaisen. Kokeile esimerkiksi maalata seinä yhdellä pohjavärillä ja telaamalla toista väriä kevyesti ristiin rastiin. Lopputuloksen voit viimeistellä tasoittamalla pintaa lastalla. Myös yhdellä sävyllä saa mielenkiintoisen pinnan, kun maalin levittää telaamalla sitä ristikkäisin ja epäsäännöllisin vedoin.

Kokeile rohkeasti myös erilaisia kuvioita: teippien ja sapluunoiden avulla luot asteen tummemmalla tai vaalemmalla sävyllä tyylikkäitä graafisia kuvioita, jotka eivät kuitenkaan hyppää liian räväkästi silmille. Täysin uniikin ja omannäköisen kädenjäljen luot vapaasti maalaamalla: kokeile maalata vaikkapa sisustustarrojen tyyliä mukailevia tekstejä tai siluetteja.

Mitä ottaa huomioon tehosteseinän maalauksessa?

Tehosteseinän kanssa ei kannata suotta arkailla ja eri tekniikoilla kannattaa leikkiä rohkeasti. Tehosteseinän paikan valinnassa ja maalauksessa on hyvä kuitenkin ottaa muutama asia huomioon. Tehosteseinällä voidaan merkittävästi vaikuttaa tilan tunnelmaan ja mittasuhteisiin. Siksi tilaa kannattaa hieman arvioida, ennen kuin nappaa maalitelan käteensä.

Monille tuttu juttu on varmasti se, että vaaleat värit tekevät tilasta avaran ja valoisan, tummat värit puolestaan pienentävät tilaa ja tekevät siitä tunnelmallisemman. Tämän lisäksi esimerkiksi raitojen avulla voidaan tehdä tilasta leveämmän (vaakaraidat) tai korkeamman (pystyraidat) tuntuinen. Tehosteseinän avulla voidaan myös ohjata katsetta pois niistä paikoista, joita vieraiden ei toivota erityisesti huomioivan.

Sopivien sävyjen valinnan lisäksi maalityyppi kannattaa valita tilan mukaan. Hohtavat helmiäismaalit eivät pääse lainkaan oikeuksiinsa hämärissä tiloissa, sillä valo ei pääse osumaan niihin. Hämäriä tiloja tummat sävyt puolestaan hämärtävät entisestään. Jos luonnonvaloa ei ole tarpeeksi saatavilla, tehosteseinän struktuuria voidaan kuitenkin korostaa esimerkiksi kohdevaloilla.

Koska tehosteseinä vangitsee tehokkaasti katseen, sitä kannattaa myös käyttää hyödyksi. Tumma, mutta yksinkertainen tehosteseinä kehystää olohuoneessa upeasti taulua ja taideteosta. Eteisessä ulko-ovea vastapäinen seinä puolestaan vie katseen tehokkaasti pois kuraisista matoista ja kenkäkasoista. Makuuhuoneessä tehosteseinä sijoitetaan tyypillisesti sängyn päätyyn.

Tehosteseinä voi olla myös taideteos itsessään: neutraalin väriseen seinään struktuuripinnoitteella toteutettu osio tai graafiset kuviot eivät seurakseen juuri tauluja kaipaa.

Verkosta löytää loputtomiin erilaisia ideoita tehosteseinän maalaukseen. Muista kuitenkin aina ennen lopullista päätöstä maalinäyte kotiisi ja tarkastella sitä vielä tulevan tehosteseinän kohdalla: jokainen maali näyttää aina hieman erilaiselta eri kodissa.

Hyvin suunniteltu on vain puoliksi tehty

Kun olet lopulta löytänyt sen täydellisen maalin ja idean tehosteseinääsi, voit jo hieman onnitella itseäsi. Hyvin suunniteltu on kuitenkin vain puoliksi tehty: vielä on edessä sen täydellisen tehosteseinän toteutus.

Jos erikoismaalien käsittely hieman jännittää tai et ole ihan varma, onnistuuko valitsemasi maalaustekniikka yhtä sujuvasti kuin siinä tutorial-videossa, pyydä rohkeasti ammattilainen avuksi. Näin voit olla varma, että lopputulos on juuri sitä, mitä suunnittelitkin.

Jos sopivien sävyjen valinta tuottaa haasteita tai valinnan vaikeus iskee, ei hätää – autamme mielellämme sinua jo suunnitteluvaiheessa.

Tutustu maalauspalveluihimme Ota yhteyttä