Helppo keittiöremontti – näin uudistat keittiön ilmeen pienellä vaivalla

22.12.2022

Keittiöremontin ei tarvitse olla työläin ja kallein remontti, jonka kotiisi teet. Saat uusittua keittiösi ilmeen vähemmälläkin vaivalla – ja hinnalla. Kunhan perusrakenteet, putket ja viemärit ovat kunnossa, voit tehdä pienelläkin budjetilla suuren vaikutuksen keittiön ilmeeseen.

Hyvin suunniteltu keittiöremontti on helpompi keittiöremontti

Suunnittele remonttisi huolella etukäteen, oli se kuinka pieni tahansa. Voit kokeilla esimerkiksi erilaisia keittiösuunnitteluohjelmia, joiden avulla voit hahmotella esimerkiksi eri materiaaleja, värejä ja kalusteita keittiöösi.

Remontin suunnittelu kannattaa aloittaa budjetoinnista. Kun tiedät paljonko haluat käyttää keittiöremonttiin, kannattaa vielä konsultoida ammattilaista, jotta suunnitelmasi mahtuvat varmasti budjettiisi. Ammattilaiselta saat myös hyviä vinkkejä, miten saat rajallisen budjettisi käytettyä mahdollisimman tehokkaasti.

Mieti myös tarkkaan, mitä pystyt tekemään itse ja missä puolestaan kannattaisi turvautua ammattilaisen apuun. Kannattaa olla rehellinen itselleen, kun mietit, mihin taitosi riittävät. Jos yrität tehdä itse jotain, joka ei lopulta onnistukaan, voi virhe tulla kalliiksi. Ulkoistamalla keittiöremontin ammattilaiselle varmistat, että lopputulos on taatusti toivotunlainen ja lisäksi voit itse käyttää aikaasi muuhun.

Haaveile ja etsi inspiraatiota

Jos tiedät tarkkaan, mitä materiaaleja ja värejä haluat, olet jo pitkällä. Mutta jos et ole vielä päättänyt, nyt saa haaveilla vapaasti ja etsiä inspiraatiota. Selaa kuvastoja, lue blogeja, katsele Instaa ja Pinterestiä. Käy myymälöissä ja tutustu erilaisiin materiaaleihin ja vaihtoehtoihin. Poimi ideoita, yhdistele niitä ja luo oma lopputulos – keittiö, joka on juuri sinun näköisesi.

Kiinnitä huomiota etenkin materiaaleihin – jos vaihdat materiaalia, vaihda vain parempaan. Jos esimerkiksi keittiötasosi on kiveä, mutta et pidä sen väristä, sitä ei kannata vaihtaa vaikka laminaattipintaiseen, sillä kivinen taso on kestävyydessään aivan omaa luokkaansa. Jos kaappien ovet ovat hyvää puuta, eikä niissä ole muuta vikaa kuin väri, maalaa ne uudelleen. Pääset helpommalla ja halvemmalla.

Mitä tehdä kaapeille?

Helpon keittiöremontin yleisin kohde ovat kaappien ovet. Kun niiden ilmeen laittaa uusiksi, muuttuu kertaheitolla koko keittiönkin ilme.

Ennen kuin rupeat irrottamaan kaappien ovia ja vaihtamaan tai maalaamaan niitä, mietipä hetki, riittäisikö pelkkä vetimien vaihto? Jo uudenmallinen vedin uudenlaisella värillä voi muuttaa ilmettä yllättävän paljon. Kiinnitä värin lisäksi huomiota myös vetimen malliin. Nyppiikö jokin vanhoissa vetimissä? Voisivatko ne olla esimerkiksi jotenkin paremmin toimivia tai mukavammin käteen sopivia?

Mieti hetki myös, tarvitseeko kaikissa kaapeissa olla ovia. Entä jos jättäisit vaikka ylähyllyjen kaapeista ovet kokonaan pois? Se muuttaisi keittiön ilmettä ja voisi myös tehdä ylähyllyjen käytöstä vähän helpompaa, etenkin jos ne ovat kovin korkealla. Jos asiasi ovat jopa niin hyvin, että hyllytilaa on keittiössäsi enemmän kuin tarpeeksi, harkitse ylimpien hyllyjen poistamista kokonaan – se tosin ei taida enää mahtua helppoon keittiöremonttiin.

Kaappien ovet käsittelyyn

Mutta mitä tehdä itse oville – uusitko vanhat vai hankitko kokonaan uudet? Kuten yllä jo sanoimme, materiaalia ei kannata vaihtaa huonompaan, vaikka siten ehkä muuten saisit paremman näköiset ovet. Hyvästä puusta tehdyt ovet kannattaa ennemmin vaikka maalata uudelleen kuin vaihtaa uusiin, jos niiden malli vain on yhtään mieleen. Jos vanhat voi säilyttää, kannattaa puisista ovista hioa vanhan maali pois ja maalata ovet mieleisemmällä värillä. Ennen kuin valitset maalin, selvitä kunnolla, mikä maali sopii oviesi materiaaliin ja käyttötarkoitukseen. Toisaalta puisia ovia ei ehkä tarvitse maalata ollenkaan – mitä jos antaisit niiden olla puunvärisinä?

Jos haluat uudet ovet kaappeihin, valitse väri ja malli mielesi mukaan. Entä oven materiaali? Massiivipuu – mänty, koivu, tammi ja muut – on monen suosikki luonnollisuutensa, kauneutensa ja kestävyytensä ansiosta, mutta hinta voi tulla esteeksi. Melamiinissa, laminaatissa, MDF:ssa ja viilutetuissa puuovissa on niissäkin paljon valinnanvaraa – toiset ovat kestävämpiä, toiset helppohoitoisempia, toiset edullisempia. Jos johonkin, niin tämän valinnan tekemiseen kannattaa perehtyä huolellisemmin kuin tässä on meillä tilaa asiasta kirjoittaa.

Tasot, altaat, tapetit ja muut

Keittiötason vaihtaminen ei ehkä kuulu helppoon keittiöremonttiin, mutta esimerkiksi puisen tason voi kyllä uusia hiomalla ja käsittelemällä pinnan uudelleen. Samalla kannattaa tarkastaa keittiöaltaan kunto. Vaikka allas näyttäisikin siltä, että se on nähnyt parhaat päivänsä, sitä ei välttämättä tarvitse vaihtaa. Jo puhdistus voi tehdä vanhasta altaasta täysin uuden näköisen – selvitä vain, onko altaasi alumiinia, ruostumatonta terästä vai komposiittia ja käytä materiaalin mukaisia puhdistusaineita.

Jos olet päättänyt valita kaappeihin hillitymmät värit, voit valita keittiöösi räväkämmät tapetit. Tai toisin päin. Testaa rohkeasti, sitä varten yllä mainitut suunnitteluohjelmat ovat!

Mitäs tekisit välitilalle? Koska puhumme nyt helposta keittiöremontista, ei kovin radikaali uudistus kuulu aiheeseen. Maalaamalla voit muuttaa ilmettä uusiin kaapinoviisi sopivammaksi – muista taas selvittää huolella, mikä on oikea materiaali välitilasi pintaan – mutta jo pelkkä huolellinen puhdistus voi auttaa yllättävän paljon. Jos välitilasi on kaakelia, puhdista ne saumoja myöten.

Keittiössä ei ole koskaan liikaa valoa. Tarvitset niin yleistä kuin kohdevaloakin, ja valaistusta suunnitellessa pitää ottaa huomioon myös viereisen huoneen valaistus, ainakin jos keittiösi ei ole omassa huoneessaan. Kiinnitä huomiota myös siihen, heijastavatko keittiösi pinnat valoa. Silloin kirkkaat loistelamput voivat häikäistä. Kattovalaisimilla luot yleisvalaistuksen ja esimerkiksi LED-valonauhoilla voit luoda miellyttävää epäsuoraa valoa, joka ei häikäise.

Toivottavasti tämä auttaa alkuun, kun mietit keittiösi ilmeen uudistamista. Ja jos vähänkin mietityttää, ota rohkeasti yhteyttä – autamme mielellämme suunnittelemaan juuri sinun tarpeisiisi ja budjettiisi sopivan keittiöremontin.

Ota yhteyttä Lue lisää keittiöremontista