Keittiöremontti-ideoita joka kotiin

8.12.2020

Keittiöremontti voi tulla ajankohtaiseksi esimerkiksi silloin, kun olet muuttanut uuteen kotiin, jonka keittiö ei vastaa tarpeitasi tai toiveitasi, tai kun olet myymässä kotiasi ja haluat nostaa sen arvoa. Toisinaan pitkäaikaisen kotisi keittiö toimii arjessa hyvin, mutta sen ilme kaipaisi piristystä tai päivitystä.

Olivat tarpeesi mitkä tahansa, keittiöremontti voidaan toteuttaa monella tapaa – niin pienillä päivityksillä kuin koko keittiön pohjapiirroksen uudistamisella. Kaikki lähtee kuitenkin lopulta ideasta: tässä artikkelissa tarjoamme inspiraatioksesi keittiöremontti-ideoita joka kotiin ja budjettiin.

Uusi ilme pienellä vaivalla

Jos kaipaat ainoastaan pientä freesausta keittiösi ilmeeseen, se onnistuu monella tapaa ja usein melko pienellä vaivalla.

Kaikkein eniten keittiön ilmeeseen vaikuttavat keittiön kaapit, jotka myös valtaavat suurimman pinta-alan. Kaapin ovet vaihtamalla koko keittiön ilme muuttuu, mutta jo vetimien vaihdolla saadaan päivitettyä keittiön tyyliä. Myös vanhan hanan vaihto uuteen ja modernimpaan tekee pienellä vaivalla ihmeitä keittiön ilmeeseen.

Koska keittiö on kuuma ja kostea tila, voi sen seinien maalipinta alkaa ajan saatossa hilseilemään ja värjäytymään. Toisinaan paras ja helpoin ratkaisu keittiön freesaukseen onkin maalaus. Myös värivalinnoilla on suuri vaikutus keittiön tunnelmaan: uskallatko testata esimerkiksi rohkeaa ja ruokahalua herättäävää punaista, vai haluatko luoda tilan tuntua ja valoisuutta keittiöösi vaaleilla sävyillä?

Oletko aina haaveillut keittiösaarekkeesta? Jos keittiössäsi on riittävästi tilaa, keittiösaarekkeen voi loihtia pienellä vaivalla myös vanhasta täyspuisesta, matalasta kaapistosta tai senkistä. Täyspuisen kalusteen voi hioa ja puhdistaa ensin huolellisesti, ja tämän jälkeen käsitellä asianmukaisesti. Näin saat helposti keittiöösi sekä lisää säilytystilaa että työtasoja.

Ideoita pieneen keittiöön

Pienen keittiön suurin haaste on usein säilytys- ja laskutilan puute. Tänä päivänä pieniin keittiöihin on kuitenkin tarjolla monenlaisia ratkaisuja aina yhdistelmäkodinkoneista moderneihin kaappiratkaisuihin, joilla myös pienestä keittiöstä voi saada hyvin toimivan kokonaisuuden.

Yhdistelmäkodinkoneet säästävät merkittävästi tilaa keittiöstäsi. Kun yhdessä kodinkoneessa on useampia toimintoja, jää uupuvan kodinkoneen paikalle tilaa kaapistoille. Tarjolla on esimerkiksi yhdistelmäuuneja, joissa mikro ja uuni ovat samassa, sekä esimerkiksi pienen astianpesukoneen ja uunin yhdistelmiä. Pienessä asunnossa voi riittää hyvin myös kapeampi kahden levyn liesi, jolloin esimerkiksi uuni voidaan sijoittaa kätevästi integroituna kaapistojen lomaan.

Keittiön yläkaappien päälle jää usein tyhjää tilaa. Oletko ajatellut, että sinne voisi sijoittaa myös toisen, matalamman kaappirivin? Alakaappien lomaan voidaan puolestaan sijoittaa hyvin kapeita, ulos vedettäviä kaappeja, joissa säilytät kätevästi esimerkiksi mausteet, öljy- ja kastikepullot tai vaikkapa leikkuulaudat.

Ideoita lapsiperheen keittiöön

Lapsiperheissä hyvän keittiön avainsanoja ovat usein käytännöllisyys ja turvallisuus. Arjen kiireessä keittiön tulevaa olla helppohoitoinen ja toimiva.

Keittiön materiaalit kannattaa erityisesti lapsiperheessä valita huolella. Esimerkiksi laattalattia on kaatuneelle maitolasille paljon armollisempi kuin parketti. Korkeakiiltoisista kaapinovista puolestaan saat jatkuvasti olla pyyhkimässä sormenjälkiä. Valitse siis helppohoitoiset ja kestävät materiaalit perheesi keittiöön.

Kun sijoitat ruokailuvälineet vedettäviin alalaatikoihin, myös perheen pienemmät löytävät helposti tarvitsemansa välineet. Myös esimerkiksi porrasjakkara voidaan integroida vedettäväksi suoraan keittiön alaosasta, jolloin myös lapsi pääsee helposti osallistumaan ruuanlaittoon. Vaarallisemmat välineet ja laitteet kannattaa puolestaan sijoittaa hieman korkeammalle: esimerkiksi kuuman uunin voi nostaa tavallista korkeammalle integroimalla sen kaapistoihin.

Aamiaiskaappi on myös yksi tämän päivän suosituimmista ratkaisuista, myös lapsiperheissä. Aamiaiskaapin ovien taakse kätket nopeasti aamukiireen sotkut ja päivisin esimerkiksi kahvinkeitin on turvassa uteliailta sormilta ovien takana. Aamiaiskaapin tapaista ratkaisua voi käyttää myös esimerkiksi mikron tai muiden kodinkoneiden piilottamiseen.

Ideoita kotikokin keittiöön

Intohimoiselle ruuanlaittajalle yksi tärkeimmistä keittiön ominaisuuksista on riittävä laskutila. Korkeiden kaappien sijaan kannattaakin valita ennemmin erilliset ylä- ja alakaapistot, jotta kaappien väliin jää riittävästi tasoa. Keittiötason korkeudelle integroidut kodinkoneet, kuten uuni ja astianpesukone, ovat paitsi käytännölliset ahkeralle kokille, myös ergonomiset.

Myös ahkeran ruuanlaittajan kannattaa kiinnittää huomiota materiaalivalintoihin. Työtasona esimerkiksi kivi on hygieeninen ja kestävä, mutta aito puu puolestaan tuo lämmintä tunnelmaa ja toimii samalla leikkuulaudan tapaan – puutason voi aina hioa ja käsitellä uudelleen täysin uudenveroiseksi.

Keittiösaareke taitaa olla yksi oman elämänsä Masterchefin unelmista. Keittiösaareke tarjoaa runsaasti lisää säilytys- ja laskutilaa, sekä sen ääreen mahtuu usein myös ystäviä tai perheenjäseniä istuskelemaan ruoan valmistumista odotellessa. Nykyään on saatavilla myös liesiä, joihin on integroitu jo valmiiksi liesituuletin, minkä ansiosta myös lieden voi sijoittaa helposti saarekkeeseen.

Muista myös varautua tarpeeksi suurella tiskialtaalla, jotta esimerkiksi suurten pannujen tai uunipeltien pesu onnistuu helposti.

Ideasta käytäntöön

Oli keittiösi pieni tai suuri, ahkerassa tai vähemmällä käytöllä, materiaalivalinnat ovat avainasemassa keittiön tunnelmassa. Vaaleat sävyt tekevät keittiöön avaran ja puhtaan vaikutelman, musta, yksi monissa asuntomessukohteissakin ihastuttanut värivalinta, tuo puolestaan modernin ilmeen. Luonnonläheiset ja puun sävyt tuovat lämmintä tunnelmaa.

Vaikka kaapeissa suosittaisiinkin neutraaleja sävyjä ja helppohoitoisia materiaaleja, välitilassa luovuuden voi päästää valloilleen. Tavallisillakin laatoilla saadaan mielenkiintoinen ilme, kun ne ladotaan hieman erikoisemmin. Välitilassa voidaan rohkeasti käyttää myös esimerkiksi puuta, kiveä, maalia tai jopa tapettia, sillä välitilan materiaalin voi aina suojata lasilla tai pleksillä, joka on helppo pyyhkiä puhtaaksi roiskeista.

Kun keittiöremontin ideat ovat selvillä, on aika siirtyä varsinaiseen remontin suunnitteluun. Olemme jo aiemmin koonneet blogiimme vinkkejä, joiden avulla suunnittelet täydellisen, juuri sinun tarpeitasi vastaavan keittiön.

Halutessasi voit kuitenkin ottaa heti ammattilaisen avuksi. Ammattilainen osaa suunnitella varmasti toimivan ja käytännöllisen keittiön, kuitenkin ottaen toiveesi ja ideasi huomioon.

Lue lisää keittiöremontin toteutuksesta Ota yhteyttä