Kylpyhuoneremontti-ideoita: pientä pintasäätöä vai täysremontti?

Ennemmin tai myöhemmin jokainen kaipaa uutta ilmettä ja uusia ideoita kylpyhuoneeseensa. Ehkä olet muuttanut uuteen kotiin, jonka kylpyhuone ei miellytä tai olet jo kyllästynyt katsomaan samoja vanhoja laattoja ja kylppärikalusteita.

Oli syysi mikä vain, kylpyhuoneremontti vaatii aina vähän enemmän suunnittelua ja huolellisempaa toteuttamista, sillä märkätilojen kanssa pitää tietenkin olla erityisen tarkkana. Riittäisikö pieni pintojen tuunaus vai oletko valmis täyteen urakkaan? Remontin voi toteuttaa monella tapaa, emmekä puutu tässä urakan yksityiskohtiin. Pääasia on, että saat ajatukset lentoon – tässä inspiraatiota ja muutamia ideoita!

Ideoita kylpyhuoneen laattoihin

Ensimmäisenä kylpyhuoneessa osuvat silmään laatat ja niiden uusiminen muuttaakin ilmettä eniten. Siksi laattojen ideointiin kannattaa käyttää aikaa ja miettiä valintaa huolella. Laattavaihtoehtoja on loputtomasti ja erilaisilla ladonnoilla sekä laattayhdistelmillä saadaan luotua monia eri tyylejä. Hillityn laattamallin kaverina voidaan tehosteena käyttää kirkkaampaa tai erikoisempaa laattaa.

Laattojen pintamateriaalia on syytä pohtia muustakin kuin ulkonäön kulmasta. Matta- ja struktuurilaatat ovat tyylikkäitä, mutta lasitetut sileäpintaiset laatat on helpompi pitää puhtaina arkikäytössä. Laattoja ei kuitenkaan välttämättä tarvitse kokonaan uusia: jos laatat ovat ehjät ja kylpyhuoneella on vielä teknistä käyttöikää jäljellä, laatat voidaan maalata tai päällystää mikrosementillä, joka on helppohoitoinen, kestävä ja tyylikäs vaihtoehto.

Ideoita WC-istuimeen

Jos WC-istuimen paikka ei ole täysin toivoton, sitä ei kannata siirtää. Pöntön putket ovat suuria ja niiden siirtäminen vaatii paljon työtä, ja urakka tulee siten kalliimmaksi.

WC-istuimen voi kuitenkin aina vaihtaa uuteen. Malleja on lukematon määrä, eikä värinkään tarvitse aina olla valkoinen. Monen haaveissa tänä päivänä on tyylikäs seinä-WC, mutta mikäli tilassa on ennen ollut perinteinen istuin, tarvitsee tämäkin muutos hieman putkitöitä eli rakenteiden avaamista.

Jos olemassa oleva WC-istuin on ehjä, voit myös vaihtaa siihen pelkästään kannen ja istuinrenkaan. Näin saat pienellä vaivalla uutta ilmettä.

Ideoita pesualtaaseen

Pesuallas eli lavuaari on WC-istuimen lisäksi ehkä eniten kylpyhuoneen toimivuuteen vaikuttava kaluste. Sen valinnassa kannattaa painottaa enemmän käytettävyyttä kuin ulkonäköä, vaikka tyyli olisikin sinulle tärkeää. Esimerkiksi neliskulmaisen altaan nurkat vaativat hieman enemmän puhdistusta. Tason päälle asennettava kaunis maljamainen allas vaatii puolestaan puhdistusta myös ulkopuolelta.

Lavuaarin kohdalla koolla on väliä. Pienemmän pesualtaan kanssa vettä roiskuu helpommin lattialle esimerkiksi kasvoja pestessä. Isommassa perheessä kaksi rinnakkaista lavuaaria voi olla hyvä idea, sillä näin useampi perheenjäsen mahtuu yhtä aikaa iltatoimille.

Altaan alapuolelle sijoitettava kaapisto tarjoaa käytännöllistä säilytystilaa kylpyhuoneeseen. Kaapin sijaan moni suosii vetolaatikoita, joista tavaroiden ottaminen sujuu helposti ja ilman kumartelua. Mikäli säilytystilaa tarvitaan enemmän, altaan yläpuolelle voidaan sijoittaa peilikaappi. Peilikaapin paikka ja koko kannattaa kuitenkin valita tarkasti, jotta se ei hankaloita altaan käyttöä.

Ideoita suihkuun

Pienessä kylpyhuoneessa suihkukaappi on verraton valinta. Kaappi pitää roiskeet sisällään ja muun tilan – eli myös sukkasi – kuivana. Myös liikuteltavat suihkuseinät rajoittavat veden roiskumista suihkuverhoja paremmin.

Jos teet kokonaisvaltaisempaa remonttia, paikalleen muurattu väliseinä voi myös olla hyvä vaihtoehto. Esimerkiksi monissa kylpylöissä suihkut rajataan toisistaan matalilla, laatoitetuilla seinämillä. Tyylikäs seinämä tuo ripausken luksusta ja kylpylätunnelmaa kotikylpyhuoneeseen.

Eikä itse suihkukaan ole yhdentekevä. Leveä sadesuihku on ylellinen vaihtoehto perinteiselle suihkupäälle. Toki esimerkiksi lapsi- tai lemmikkiperheessä liikuteltava suihkupää helpottaa arkea huomattavasti.

Ideoita valaistukseen

Yhdessä laattojen värien kanssa valaistus luo parhaiten tunnelmaa kylpyhuoneeseen. Jos laatat ovat vaaleita, et tarvitse niin paljon valoa kuin tummempien laattojen kanssa. Luonnollisesti myös kylpyhuoneen koko vaikuttaa valaistuksen tarpeeseen.

Jos siis nykyisen kylpyhuoneesi valaistus on riittämätön, voi ilmeen uudistukseen riittää jo valaistuksen uusiminen ja lisääminen. Yleisvaloa on oltava riittävästi esimerkiksi siivoamiseen, kohdevalaistusta tarvitaan etenkin pesualtaan kohdalla mm. meikkaamista ja parranajoa varten. Peilikaapeissa on monesti valaisin vakiovarusteena, mutta pelkän peilinkin taakse voidaan asentaa valaisimia epäsuoraa valoa tuomaan. Allaskaapin alareunaan voidaan myös asentaa liiketunnistimella toimivat valaisimet, jotka tekevät yöllisistä WC-käynneistä miellyttävämpiä.

Tee kylpyhuoneremontti aina ammattilaisen kanssa

Kylpyhuoneen remontointiin on loputtomasti erilaisia vaihtoehtoja – niin pintamateriaalien kuin kalusteiden osalta. Vain sinä itse tiedät, millainen kylpyhuone miellyttää silmääsi ja vastaa tarpeisiisi.

Kylpyhuoneremontti on kuitenkin yksi kodin vaativimpia remontteja, jossa pienikin virhe voi tulla kalliiksi. Siksi kylpyhuoneremontin suunnitteluun ja toteutukseen kannattaa aina ottaa mukaan ammattilainen. Ammattilainen paitsi toteuttaa remontin kestävästi ja turvallisesti, myös tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä kylpyhuoneen käytännöllisyyden ja ilmeen parantamiseen.

Lue lisää kylpyhuoneremontista Ota yhteyttä asiantuntijaan