Saunaremontti – ammattilaisen vinkit saunan remontointiin

Saunan remontointi tulee usein ajankohtaiseksi silloin, kun aletaan suunnittelemaan kylpyhuoneremonttia. Kylpyhuoneremontin yhteydessä saunaremontti hoituukin usein kätevästi “samalla vaivalla”.

Toisinaan kylpyhuone saattaa kuitenkin olla vielä käyttökelpoinen, mutta saunan toiminnallisuudet tai ilme kaipaisivat kuitenkin päivitystä. Tummuneet tai nitisevät lauteet latistavat saunomisen iloa, ja vanha sähkökiuas voi olla melkoinen energiasyöppö.

Mikäli edellisen kylpyhuoneremontin yhteydessä sauna on jätetty remontoimatta, voi sauna myös tulla käyttöikänsä päähän jo ennen kylpyhuonetta: esimerkiksi 30-40 -vuotiaan saunan höyrynsulut voivat olla jo melko huonossa kunnossa, mikä aiheuttaa riskejä koko kiinteistön rakenteille.

Mutta mitä kaikkea saunaremontin suunnittelussa tulisi ottaa huomioon? Tässä artikkelissa saunaremontteihin erikoistunut kirvesmiehemme Juha Nygren antaa vinkkejä saunaremontin suunnitteluun sekä kertoo, mistä saunaremontin hinta muodostuu ja miten remontti etenee.

Vinkit ja ideat saunaremonttiin

“Usein ihmisillä on jonkinlainen visio siitä, miltä uusi sauna voisi näyttää. Saunaremontin suunnittelu tulee kuitenkin aina tehdä tilan ehdoilla: esimerkiksi pienessä saunassa lauteiden sijoitteluun ei välttämättä ole kovin montaa vaihtoehtoa”, Juha aloittaa.

Jos innostuksesi latistui jo heti kättelyssä, ei hätää – Juhan mukaan saunan materiaalit ja valaistus ovat saunan ilmeen kannalta merkittävimmässä roolissa. Vaikka lauteiden rakenne olisi sama kuin ennen, jo pelkästään lauteiden uusiminen, valaistuksen päivitys ja kiukaan vaihtaminen saavat saunan tuntumaan täysin uudelta ja hyvinkin erilaiselta.

“Toki, esimerkiksi lauteiden korkeutta voidaan usein helposti säätää saunaremontin yhteydessä. Myös saunan turvallisuutta ja käyttömukavuutta voidaan parantaa erilaisten kaiteiden ja tukien avulla.”

Kiukaan vaihtaminen on usein järkevää esteettisyyden lisäksi myös energiatehokkuuden kannalta. Tämän päivän sähkökiukaat ovat merkittävästi vanhoja energiatehokkaampia, ja lisäksi niihin on nykyään mahdollista saada kätevä erillisohjaus, jolloin esimerkiksi saunan päälle laittaminen ja lämpötilan säätö onnistuu helposti erillisestä ohjaimesta, joka sijoitetaan vaikkapa kylpyhuoneen oven viereen.

Saunan lauteiden materiaalivalinnat

Haapa, lämpökäsitelty haapa ja tervaleppä ovat tänä päivänä käytetyimpiä laudemateriaaleja. Ulkonäön lisäksi Juha muistuttaa, että laudemateriaalia valitessa kannattaa aina muistaa myös sen käytännöllisyys: esimerkiksi vaalea haapa on arempi likaantumaan kuin hieman tummempi terveleppä.

“Lämpökäsitelty puu on kestävä vaihtoehto saunan laudemateriaaliksi. Lämpökäsitelty puu ei enää elä, minkä ansiosta se pysyy usein ajan saatossa suorempana kuin käsittelemätön puu. Lämpökäsitellyssä puussa on kuitenkin hieman käsittelemätöntä hauraampi rakenne, joten esimerkiksi kovat iskut voivat aiheuttaa siihen enemmän vahinkoa”, Juha kertoo.

Valitsit minkä laudemateriaalin tahansa, markkinoilla on myös useita erilaisia lauteiden pintakäsittelyaineita, joilla pidennät lauteiden käyttöikää, helpotat niiden puhdistamista sekä sävytät lauteet mieleiseksi.

Saunan lauteiden korkeus ja mittasuhteet

“Perinteisesti ollaan totuttu, että saunan lauteet sijoitetaan mahdollisimman korkealla, sillä edelleen elää vahvana uskomus, että vain siten on mahdollista saada kunnon löylyt. Tämä ei kuitenkaan ihan täysin pidä paikkaansa”, Juha naurahtaa. “Löylyihin vaikuttaa ennen kaikkea saunan ilmanvaihto, joten kun se on kunnossa, myös matalemmilla lauteilla on mahdollista saada hyvät löylyt – eikä ainakaan tämän päivän sisäsaunoissa tarvitse murehtia varpaiden palelemisesta.”

Juhan mielestä sopiva lauteiden korkeus – ennen kaikkea lauteiden välillä – parantaa merkittävästi saunan käyttömukavuutta ja turvallisuutta. Juha suositteleekin, että saunajakkara olisi vain 25-35 cm korkea, ja seuraava askel saunan alalauteella olisi yhtä pitkä. Täten saunan alalaude tulisi sijoittaa noin 50-70 cm korkeuteen.

Alalauteen ja ylälauteen väli voi olla hieman korkeampi, noin 40-45 cm. Juha suosittelee, että ylälauteen ja katon väliin jäisi kuitenkin vähintään 120 cm, jotta saunassa olisi mukava istua.

Laadukas valaistus luo tunnelman

Valaistuksella on merkittävä rooli saunan tunnelman luomisessa. Tänä päivänä trendaavat erilaiset kuitu- ja LED-valot, joita voidaan sijoittaa niin kattoon, lauteiden selkänojan taakse kuin vaikkapa ylälauteen alareunaan, jolloin saadaan luotua tunnelmallista epäsuoraa valoa. Pistemäisillä valoilla voidaan myös luoda kattoon erilaisia kuvioita, vaikkapa tähtitaivasta mukaillen.

Tunnelmavalojen lisäksi saunaan on kuitenkin hyvä lisätä myös yksi kirkkaampi valo, jonka avulla saunan siivous on helpompaa. Lisäksi Juha neuvoo olemaan tarkkana valaisimien valinnassa: “Erilaisia kuitu- ja LED-valoja on markkinoilla loputon määrä, mutta valmistajan valinta kannattaa tehdä huolella. On tärkeää, että valaisimet varmasti kestävät kuumassa ja kosteassa saunassa. Kattoon upotettujen valojen jatkuva vaihtaminen on työlästä ja raskasta.”

Juha suositteleekin kysymään vinkkejä hyvistä valaisinvalmistajista esimerkiksi sähköasentajilta, joilla on usein kokemusta useista eri valmistajista.

Lasiseinät ja ikkunat tuovat saunaan tilan tuntua

Jos olet viime vuosina selannut sisustuslehtiä, somea tai uusien ja remontoitujen asuntojen myynti-ilmoituksia, olet varmasti nähnyt tyylikkäitä lasiseinäisiä saunoja. Juhan mukaan kiinteän väliseinän korvaaminen lasiseinällä voi olla hyvä idea etenkin, jos sauna on pieni, sillä lasiseinä tuo saunaan tilan tuntua ja avaruutta.

Mikäli kaipaat saunaan hieman hämyisempää tunnelmaa ja enemmän yksityisyyttä, kokonaisen lasiseinän sijaan saunan väliseinään voidaan myös upottaa ikkuna, tai vain seinän yläosa voidaan korvata lasilla.

Saunan remontointiin kannattaa ottaa ammattilainen avuksi

Vaikka saunaremontti voi kuulostaa melko yksinkertaiselta, saunaremonttiin kannattaa kuitenkin usein ottaa ammattilainen avuksi. Saunaremontissa on useita osa-alueita, jotka voivat vaatia luvanvaraista työtä. Lisäksi ammattilainen osaa auttaa suunnittelemaan paitsi mieleiset, myös aidosti toimivat saunaratkaisut.

Esimerkiksi kiukaan vaihtamisessa on huomioitava monia asioita. Mikäli vanha seinämallinen sähkökiuas halutaan vaihtaa moderniin pilarikiukaaseen, vaatii se usein luvanvaraisia sähkötöitä. Pilarikiuas vie myös usein vähemmän tilaa, mikä voi mahdollistaa tai jopa vaatia lauderakenteen uudelleensuunnittelua. Jos kiukaan paikkaa halutaan vaihtaa, tulee myös huomioida saunan ilmanvaihto: Juha suosittelee, että kiuas sijoitetaan aina mahdollisimman lähelle korvausilman lähdettä, jotta löylyjen mukana saunojat saavat samalla raitista ilmaa.

Saunan ilmanvaihto on asia, josta Juhalla löytyy enemmänkin sanottavaa: “Moni vannoo puulämmitteisten saunojen nimeen. Kiuaskivet eivät kuitenkaan tiedä, lämmitetäänkö ne puulla vai vastuksilla – mutta puulämmitteisessä saunassa ilmanvaihto on usein parempi. Ilmanvaihto on merkittävin asia, joka vaikuttaa siihen, millaiset löylyt saunassa syntyy. Kun sähkösaunassa on ilmanvaihto kunnossa, löylyt ovat aivan yhtä hyvät kuin puulämmitteisessä.”

Juhan mukaan ihannetilanteessa korvausilmaa tulee kiukaan yläpuolelta, ja ilma poistuu vastakkaiselta seinältä. Näin saunassa kiertää ilma tehokkaasti ja saunassa riittää happi. Kerrostaloasukkaiden on kuitenkin huomioitava, että ilmanvaihdon parannustyöt vaativat aina luvan taloyhtiöltä, mikäli niihin liittyy esimerkiksi uusien ilmanvaihtokanavien rakentamista.

Mistä saunaremontin hinta muodostuu?

Saunaremontin hintaan vaikuttavat muun muassa remontin laajuus sekä valitut materiaalit. Mikäli saunaremontissa esimerkiksi uusitaan höyrynsulkuja ja vesieristeitä tai remontti vaatii sähkötöitä, tulee remonttiin aina ottaa mukaan valtuutettu ammattilainen.

Vaikka lasiseinät ja -ovet voivat tuntua hintavilta, Juha kuitenkin muistuttaa, että myös perinteiseen väliseinään kohdistuva remontti maksaa. Mikäli esimerkiksi väliseinän vesieristeet, höyrynsulut ja laatat tulisi uusia, ei väliseinän tilalle rakennettu lasiseinä välttämättä olekaan juuri sen kalliimpi.

Materiaalivalinnoilla pystyt kaikkein eniten itse vaikuttamaan saunaremontin budjettiin. Mitä kalliimmat laattavalinnat, laudemateriaalit ja valaisimet – sitä suurempi hintalappu myös saunaremontilla. Vertaile siis erilaisia vaihtoehtoja: esimerkiksi edullisemmat lauteet voidaan käsitellä värillisellä saunavahalla, jolloin saat mieleisesi lopputuloksen pienemmällä hintalapulla.

Miten saunaremontti etenee?

Juha suosittelee, että ammattilainen otetaan avuksi heti saunaremontin suunnitteluvaiheessa. “Lähtökohtaisesti paras lopputulos syntyy, kun pääsemme paikan päälle tutustumaan remontoitavaan tilaan sekä keskustelemaan asiakkaan tarpeista ja toiveista”, Juha kertoo. Ammattilainen pystyy tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja ja kertomaan realistisesti, miten ne vaikuttavat budjettiin.

Kun suunnitelmat on lyöty lukkoon, sovimme remontin toteutustavasta ja aikataulusta. Mikäli haluat päästä helpolla, hoidamme koko saunaremontin avaimet käteen -periaatteella, jolloin sinun ei tarvitse kuin ilmaista toiveesi, ja pian pääsetkin jo nauttimaan upouuden saunasi löylyistä.

Pyydä meidät käymään Lue lisää remonttipalveluistamme