Seinien tapaan myös sisäkaton maalipinta saattaa ajan saatossa alkaa lohkeilemaan ja hilseilemään tai muuttaa väriään. Joissain kodeissa kattopaneelit ovat edelleen alkuperäisessä kellastuneen mäntypaneelin sävyssä, mikä saattaa tehdä kodin yleisilmeestä hieman tunkkaisen.
Jos sisäkaton maalipinta on siis jo parhaat päivänsä nähnyt tai kaipaat tilaan avaruuden tuntua – tai ihan vain uutta ilmettä, tulee sisäkaton maalaus ajankohtaiseksi. Lue vinkkimme sisäkaton maalaukseen, niin varmistat onnistuneen lopputuloksen!
Valitse oikeanlaiset välineet kattotyypin mukaan
Ennen maalikaupoille ryntäämistä tarkastele katon materiaalia ja nykyistä kuntoa. Jos kattopinnassa on halkeamia tai kolhuja, varmistat siistin lopputuloksen tasoittamalla ne huolellisesti.
Tasainen kattopinta, joka on valmistettu esimerkiksi betonista tai kipsilevystä, on kenties helpoin maalattava. Kun pinta puhdistetaan huolellisesti ja kolot kitataan ennen maalausta, voidaan uusi maali levittää vaivattomasti telalla. Tasapintaisissa katoissa käytetään usein täyshimmeää tai himmeää maalia, joka häivyttää mahdolliset kolhut ja epätasaisuudet kiiltävää maalia paremmin.
Puupintaisen hirsi- tai paneelikaton maalaus hoituu melko helposti paneelin levyisellä pensselillä. Hirsi- tai paneelikaton maalauksessa tulee kuitenkin huomioida, että puu elää: tästä syystä maalaus kannattaa ajoittaa kuivalle ja lämpimälle päivälle, jotta puun elämisen myötä syntyvät epätasaisuudet uudessa maalipinnassa saadaan ehkäistyä. Lisäksi puupinta kannattaa aina suojakäsitellä ennen maalausta.
Paneelikattoa ei kannata suotta peittää täyshimmeällä maalilla, vaan käyttää hieman kuultavampaa maalia tai vahaa, jonka alta puun oma, kaunis kuvio näkyy. Esimerkiksi kuultavilla puuvahoilla saat sävytettyä katon muuhun tilaan sopivaksi ilman, että joudut peittämään puun uniikkia ilmettä.
Rapatun tai ruiskutasoitetun, eli tutummin röpelökaton maalaus on tasaista betonipintaa tai paneelikattoa selkeästi haastavampi maalattava. Avaintekijöitä röpelökaton maalauksessa ovat huolellinen pohjakäsittely, oikeanlaiset työvälineet sekä riittävä maalin määrä. Röpelöinen pinta kannattaa puhdistaa huolellisesti karkealla harjalla ja asianmukaisella pesuaineella, jotta kaikki irtoava lika, pöly ja haurastuma saadaan poistettua. Röpelökaton voi hyvin maalata telalla, mutta sen tulee olla tarpeeksi karvainen, jotta maali saadaan työnnettyä myös epätasaisen pinnan syvimpiin koloihin.
Näin maalaat sisäkaton
Kattotyypistä riippumatta muista nämä, kun maalaat sisäkattoa:
- Suojaa lattiapinnat ja itsesi. Kattoa maalatessa maalia roiskuu helposti niin lattialle kuin maalaajan päälle. Teippaa seinien yläreunat, jotta kattomaali ei vahingossa sotke seiniä. Halutessasi voit suojata myös koko seinät.
- Puhdista katto. Jokaiselle kodin pinnalle kertyy ajan saatossa pölyä, likaa ja rasvaa. Maali tarttuu tasaisemmin ja kestävämmin puhtaaseen pintaan.
- Paikkaa mahdolliset kolhut. Kun kittaat mahdolliset halkeamat, kolhut ja naarmut, saat kauniin ja tasaisen maalipinnan.
- Rajaa katon ja seinän välinen raja siveltimellä. Näin varmistat, että raja on siisti, eikä kattomaali leviä seinäpinnoille.
- Maalaa aina valon suuntaisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että telan tai siveltimen vedot tulisi aina suunnata ikkunaa kohti. Näin maalipinta näyttää siistimmältä ja tila valoisammalta.
- Muista käyttää riittävästi maalia. Kun maalia on riittävästi, pinnasta tulee tasainen ja peittävä.
Katon maalaus – helpommin sanottu kuin tehty?
Vaikka sisäkaton maalaus saattaisi kuulostaa helpolta hommalta, se on kuitenkin luultua vaativampaa. Tasaisen ja kestävän lopputuloksen saavuttaminen vaatii asianmukaiset työvälineet, huolelliset pohjatyöt ja oikeanlaisen tekniikan. Lisäksi katon maalaaminen on myös fyysisesti melko rankkaa puuhaa.
Jos haluat varmistaa laadukkaan lopputuloksen ja säästää itsesi niskakivuilta, pyydä ammattilainen avuksi. Ammattilainen osaa valita oikeanlaiset työtekniikat sinun kattomateriaalillesi sekä auttaa sinua myös valitsemaan juuri sinun kotiisi ja tarpeisiisi sopivat sävyt kattoon.