Remontoitu rintamamiestalo tarjoaa idyllisen kodin

Rintamamiestalon remontti – mistä aloittaa?

Rintamamiestaloilla tarkoitetaan sodan jälkeen, eli 40- ja 50-luvulla rakennettuja, omakotitaloja. Rintamamiestalot ovat tyypillisesti 1,5–2 kerroksisia ja lisäksi niistä löytyy usein jonkinlainen kellaritila. Ulkoapäin talon tunnistaa usein lautaverhoillusta julkisivusta ja kiviportaisesta kuistista.

Rintamamiestaloja löytyy ympäri Suomen ja moni meistä onkin sellaisessa lapsuutensa viettänyt. Ei siis ihme, että idylliset ja nostalgiset rintamamiestalot ovat alkaneet kiinnostaa talonostajia. Mikäpä olisi sen ihanampaa, kuin tepastella vanhoilla lautalattioilla, lämmittää taloa perinteisellä puuliedellä ja hörppiä aamukahvia viihtyisällä lasikuistilla?

Vaikka myytäviä rintamamiestaloja usein mainostetaankin “remontoijan unelmina”, rintamamiestaloa ostaessa on kuitenkin huomioitava, että taloilla on jo runsaasti ikää, eikä sodan jälkeisessä Suomessa ollut välttämättä varaa saati mahdollisuuksia rakentaa taloa kaikkein kestävimmillä ratkaisuilla. Ajateltu pieni pintaremontti voi paisua nopeasti moninkertaiseksi, jos esimerkiksi talon rakenteista löytyy ongelmia. Huolellisella kartoituksella ja suunnittelulla sekä pitkäjänteisellä työllä rintamamiestalosta voi kuitenkin saada ihastuttavan idyllisen kodin, jossa on turvallista asua vielä pitkään.

Mitä ottaa huomioon rintamamiestalon remonttia suunnitellessa?

Rintamamiestalojen tyypillisimmät ongelmat liittyvät rakenteiden kosteuteen, eristykseen sekä sisäilmaan. Siksi nämä asian onkin hyvä kartoittaa mahdollisuuksien mukaan jo ennen talon ostoa, tai ainakin mahdollisimman nopeasti.

Kosteuden määrä ja sisäilma

Vaikka rintamamiestaloja on usein jo remontoitu jonkin verran vuosien varrella, ei kovin monessa välttämättä ole vielä salaojia, jotka ohjaavat sadeveden poispäin talosta ja estävät sen seisomisen rakenteissa. Lisäksi vesiputket on usein vedetty taloon jälkikäteen ja vedeneristykset voivat olla jo iäkkäitä. Myös katto on vuosien saatossa saattanut vuotaa ja valuttaa kosteutta rakenteisiin.

Kosteus ei tietenkään itsessäänkään ole hyväksi talon rakenteille, mutta vaarallisen siitä tekee sen tarjoama otollinen kasvualusta erilaisille mikrobeille, jotka tekevät talon sisäilmasta pahimmillaan myrkyllisen. Vaikka talosta ei löytyisi sisäilman laatua heikentäviä kasvustoja, voi sisäilmaa haitata myös ilmanvaihdon puute. Hengittämättömät eristeet, tukitut hormit tai riittämätön määrä ilmanvaihtokanavia voivat aiheuttaa sen, ettei taloon saada riittävästi raikasta korvausilmaa. Ensimmäisenä rintamamiestaloon kannattaakin toteuttaa kattava kosteus- ja sisäilmatutkimus.

Asbesti

Asbesti on kuitumaista silikaattimineraalia, joka on pölytessään terveydelle erittäin vaarallista. Asbesti on palonkestävää ja hyvin eristävää, minkä vuoksi sitä on käytetty rakentamisessa erityisesti eristeissä ja liimoissa aina 1920-luvulta 1990-luvulle saakka. Vuonna 1994 jälkeen asbestin käyttö kiellettiin ja nykyään ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa on tehtävä asbestikartoitus ennen purkutöitä.

Mikäli siis suunnittelet rintamamiestaloon remonttia, joka vaatii rakenteiden purkamista, tulee taloon teettää asbestikartoitus ennen remontin aloittamista.

Aiemmin tehdyt remontit

Me ikäännymme, niin myös talot. Harva rintamamiestalo on enää täysin alkuperäiskunnossa, mutta myös esimerkiksi 80-luvulla tehdyt remontit alkavat pikkuhiljaa saavuttamaan parasta ennen -päiväyksenä.

Erityisen tärkeää on selvittää seuraavien kohteiden kunto:

  • Katto
  • Sähköt
  • Eristykset
  • Ikkunat
  • Julkisivu
  • Märkätila
  • Lämmitys

Suositusten mukaan katto tulisi uusia 20–30 vuoden välein. Huonokuntoinen katto vaurioituu helpommin, jolloin kosteutta pääsee rakenteisiin. Heikentynyt kattomateriaali voi myös pahimmillaan antaa periksi esimerkiksi suuren lumikuorman alla ja romahtaa.

Tärkeää on selvittää myös talon sähköjen tila. Vuosikymmeniä sitten tehdyt sähkötyöt voivat aiheuttaa sekä vaaraa talon asukkaille että paloturvallisuusriskin. Puhelimeen kannattaakin mahdollisimman pian näppäillä sähkömiehen numero, jotta talon sähköjen tila saadaan kartoitettua ja niiden turvallisuus varmistettua.

Rintamamiestaloissa on usein käytetty eristeenä kutterinpurua, mutta myös erikoisiakin ratkaisuja. Erityisen tärkeää on varmistaa, että eristeet ovat kuivat ja hengittävät. Mikäli näin ei ole, tulee ne vaihtaa mahdollisimman pian. Purueristys puolestaan tiivistyä tai vajota vuosien saatossa, eikä se muutenkaan vastaa enää nykypäivän energiatehokkuuden suosituksia.

Energiatehokkuuteen vaikuttavat merkittävästi myös ikkunat. Uudet, tiiviit ikkunat säästävät merkittävästi lämmityskustannuksissa. Selvitä siis, milloin talon ikkunat ovat uusittu – vai onko.

Rintamamiestalojen lämmitysmuotoa on saatettu vaihtaa useampaankin kertaan vuosien varrella. Alunperin puulla lämpiävä talo voikin tänä päivänä lämmetä öljyllä, joka on paitsi kallis myös epäekologinen lämmitysmuoto. Lämmitysmuodon vaihto voi tulevaisuudessa säästää merkittävästi rahaa ja vaivaa, vaikka kertainvestointi tuntuisikin suurelta.

Muita säännöllisesti uusittavia kohteita ovat esimerkiksi julkisivu ja märkätilat. Muistathan, että vähintäänkin märkätilojen vedeneristykset tulee aina teettää sertifioidulla ammattilaisella.

Ota avuksi ammattitaitoinen remonttikumppani

Vaikka itse tekemällä säästetyt eurot saattavatkin houkutella, kannattaa muistaa, että tietyt työt tulee jo lain sekä vakuutusyhtiöiden puolesta teettää ammattilaisella. Myös pienemmissä ja helpoilta tuntuvissa remonttitöissä säästetään merkittävästi aikaa ja vaivaa, kun otetaan ammattilainen avuksi. Kokenut ammattilainen osaa myös ottaa talon aikakaudelle ominaiset piirteet heti huomioon suunnittelussa, mikä saattaa lopulta auttaa pysymään myös rahallisessa budjetissa.

Me Maalausliike Vainiomäellä olemme osallistuneet useiden rintamamiestalojen remontointiin. Toteutamme kaikki rintamamiestalon remonttityöt yhdessä yhteistyökumppaneidemme kanssa luotettavasti, sopimuksen mukaisesti sekä vanhaa taloa kunnioittaen – mutta kuitenkin modernilla otteella.

Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro meille lisää talounelmistasi!

Ota yhteyttä